Diumenge, 25 De Agost De 2019
Plaça major 3, Granja d'Escarp - 25185
Telèfon: 973 782198 
Fax: 973 782012

Novetats

15/11/2018

S'INICIEN ELS TRÀMITS PER DECLARAR BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL LA CREU DEL CALVARI I L’ERMITA DE SANT JAUME


Foto

El Ple Municipal ho va aprovar en el Ple Extraordinari celebrat aquest dimarts.

El Ple de l'Ajuntament de La Granja d'Escarp va aprovar aquest dimarts en una sessió extraordinària iniciar els tràmits per a la declaració de Bé Cultural d'Interès Locals de dos indrets singulars del municipi, com són la Creu del Calvari i l'ermita de Sant Jaume.

Aquests tràmits compten amb els informes tècnics de Xus Llavero, presidenta del CECS (Centre d'Estudis Comarcals del Segrià), on es destaca que la Creu del Calvari, ubicada a l'antic camí del Calvari, sembla ser que podria datar de finals del segle XVIII o principis del XIX, tot i que ja el conjunt devia ser incomplet. Es tracta de l'únic conjunt escultòric anterior al segle XX que existeix al municipi, només això seria suficient justificació per a la declaració de Bé Cultural d'Interès Local, però es tracta d'una peça que, a falta dun estudi més profund, presenta una certa qualitat en la manufactura escultòrica i l'estructura del mur i l'altar, són testimonis de tècniques constructives tradicionals del nostre territori. 

L'informe avala la declaració de BCIL, a més de recomanar un posterior estudi arqueològic de l'entorn, la consolidació del conjunt i la restauració dels elements més significatius i reconstrucció dels que falten, a més d'impulsar el seu estudi per documentar la seva existència.

El mateix objectiu s'aconseguiria amb l'ermita de Sant Jaume, un indret emblemàtic de La Granja d'Escarp i que darrerament ha viscut diferents actuacions per tal de preservar la seva conservació. Es tracta d'un edifici de planta rectangular que es pot datar a finals del segle XVII i que va ser ampliat al XVIII. Consta de dos cossos diferenciats, un més antic corresponent a la nau, al qual se li va afegir l'absis quadrat amb un contrafort atalussat. Mapa Web